Ontvang jij ook spam?

Een contactformulier is een handige manier om jouw bezoekers een berichtje te laten versturen. Maar met het zelfde gemak maken spamrobots gebruik van het formulier...

recaptcha 0Vanouds is het een probleem om voor contactformulieren onderscheid te maken tussen mens en robot: mensen sturen gewenste berichten, robots versturen ongewenste spam. Spam tegenhouden en berichten doorlaten: dát is wat we willen, net als de brievenbussticker is er geen waterdicht systeem, maar we komen wel steeds dichterbij! 

De eerste pogingen waren om vragen toe te voegen, waar mensen wel het antwoord op weten, robots (vaak) niet. Maar vragen zijn best lastig: welke kleur heeft de lucht? Dan varieert het antwoord van blauw tot donkergrijs… Hoeveel zijden heeft een kubus lijkt voor iedereen te beantwoorden, maar voor sommigen is het antwoord toch vier… of acht? Het blijkt best lastig een onderscheidende vraag te stellen, waar wel iedereen het antwoord op weet…

recaptcha 1

Daarna kwamen de afbeeldingen: herken de letters/cijfers in een blokje met vervormde tekst. Dat lijkt goed te doen, maar een kleine W lijkt dan weer erg op een grote w, is het een 1 of een l, een 0 of een O, en voor je het weet is de ergernis toegeslagen.

recaptcha 2bGoogle bedacht vervolgens de fotoblokjes: klik op elke foto met een stoplicht, zebrapad, etalage, verkeersbord, etc… Zit de streep net op de rand van 2 plaatjes en is de ergernis weer toegeslagen.

recaptcha 3Het werd al vriendelijker bij de “I am not a robot” variant, waarbij alleen nog een vinkje gezet hoefde te worden.

Momenteel is de gebruiksvriendelijkheid opnieuw een stap verder: Google heeft een onzichtbare recaptcha ontwikkeld die op de achtergrond zijn werk doet: degene die het formulier invult merkt er niks van, dus ook geen ergernis meer. Deze onzichtbare Captcha is te herkennen aan het logo, veelal in de rechter onderhoek.

recaptcha 4Nogmaals, een contactformulier is handig en gebruiksvriendelijk voor jouw bezoekers, maar als je meerdere en soms tientallen spamberichten per dag krijgt, dan gaat de lol er wel af. Dan zijn er twee opties: het formulier verwijderen of reCaptcha installeren. Is jouw website bij ons in onderhoud? Dan betaal je voor de basisversie I'm not a robot slechts € 30,00. Zie voor de actuele tarieven onze prijslijst.

Edit 16-12-2022