Joomla 4 is in aantocht

Al sinds 2008 gebruiken we Joomla om geweldige websites te maken. Van versie 1.5 tot de huidige versie 3.10, Joomla heeft ons trouw gediend.

Maar verandering is onvermijdelijk, en zoals het ontwikkelteam aangeeft, nadert het einde van de ondersteuning voor Joomla 3.10 op 17 augustus 2023. Het is dus hoog tijd om te praten over de spannende aankomst van Joomla 4.2.

Updates versus Upgrades: Wat is het verschil?

Updates zijn een cruciaal onderdeel van elk CMS-systeem. Ze zorgen ervoor dat jouw website soepel blijft draaien door essentiële aanpassingen en beveiligingspatches toe te passen. Deze updates worden binnen dezelfde versie van het CMS uitgevoerd. Het systeem wordt bijgewerkt, maar de versie blijft hetzelfde: Windows 10 blijft na update gewoon Windows 10.

Upgrades, daarentegen, zijn als het boeken van een vliegreis met een upgrade-optie. Het betekent overgaan naar een nieuwere versie van het product. In het geval van Joomla is de overstap van 3.x naar 4.x een upgrade, en het vereist maatwerk. Deze upgrade wordt beïnvloed door de extensies die je gebruikt. Het is vergelijkbaar met de overstap van Windows 8.1 naar Windows 10.

Het belang van een onderhoudsabonnement

Als je een onderhoudsabonnement bij ons hebt is het volgende van belang. Het jaarabonnement dekt de reguliere updates, maar niet de upgrade naar Joomla 4.2. Deze upgrade is een aangepaste taak en is afhankelijk van de geïnstalleerde extensies. Het moet vóór 17 augustus 2023 worden uitgevoerd. Voor oudere websites kan het nodig zijn om de template te vernieuwen om aan de nieuwe technische normen van Joomla 4.2 te voldoen. Dit kan gebeuren met behoud van het uiterlijk van je huidige website, of je kunt dit moment aangrijpen om een volledige make-over te overwegen. We zullen je vooraf voorzien van een offerte op maat voor de benodigde werkzaamheden. Het goede nieuws is dat je onderhoudsabonnement na de upgrade nog steeds geldig is voor Joomla 4.2.

Kortom, met Joomla 4.2 in het vooruitzicht is het tijd om de voorbereidingen te treffen voor deze opwindende upgrade en ervoor te zorgen dat je website soepel en veilig blijft draaien. We staan klaar om je te ondersteunen bij deze overgang en om je website in een nieuw jasje te steken als dat gewenst is.

Edit 18-12-2022 (rev 26-10-2023)